Proiectul ”Umbra vie” este dedicat conștientizării și educației pe tema sanatatii mintale în rândul copiilor și tinerilor din licee și școli brasovene și intervenției specializate în domeniul sănătății mintale pentru persoanele diagnosticate cu boli cronice de sănătate mintală. Titlul proiectului este inspirat din ceea ce ne-a spus un beneficiar al asociației diagnosticat cu schizofrenie: ”Mă simt ca o umbră vie! Nu mă vede, aude și ajută nimeni. În curând, voi deveni doar o umbră, și ...atât!” Din aceste considerente dorim să facem cât de mult putem pentru comunitatea tinerilor elevi și pentru persoanele care au o suferință invizibilă
Nevoia
Anul trecut am început deja un program pilot pentru educație pe tema sănătății mintale în 2 licee din Brașov și am constatat că nevoia tinerilor este una mult mai mare de a obține informații și de a participa la programe de sănătate mintală. Spre uimirea noastră, am întâlnit tineri care deja erau pe tratament psihiatric. Poate asta nu s-ar fi întâmplat dacă se intervenea cu programe de prevenție, informare și conștientizare pe această temă. Am avut mai multe solicitări din partea școlilor să implementăm programul, dar din păcate nu am avut resursele financiare necesare.
În ceea ce privește nevoia la nivelul persoanelor adulte diagnosticate cu boli cronice de sănătate mintală, avem listă cu persoane în așteptare care doresc să beneficieze de serviciile asociației, dar nu dispunem de resursele necesare și nici nu există un alt centru sau serviciu social care să satisfacă aceste nevoi.
Schimbarea
Proiectul este conceput pe două dimensiuni: Prevenție și intervenție:
- Prevenție pentru că este cea mai eficientă măsură de a diminua cazurile de boli mintale mai ales că schizofrenia debutează în general la adolescență și uneori mai devreme. Ea va fi realizată prin workshopuri în școli în rândul copiilor/adolescenților.
- Intervenția în rândul persoanelor diagnosticate, beneficiare ale asociației SCUT prin terapii de specialitate și asigurarea unui mediu decent de trai (igienizare locuință pentru cazurile în criză cu venituri de doar 400 de lei pe lună și cu deces/divorț în familie) pentru prevenirea pierderii locuinței, spitalizărilor sau a instituționalizării.
Persoanele implicate în proiect sunt:
-50 de copii și adolescenți din școlile din județul Brașov care vor participa la workshopul de informare și conștientizare despre sănătatea mintală
- 12 persoane adulte diagnosticate cu boli cronice de sănătate mintală care vor participa la activitatea de psihoterapie și la interacțiunea cu adolescenții
Activități
1. Workshop de informare și conștientizare realizat de echipă pluridisciplinară (asistent social și consilier dezvoltare personală pentru 50 de copii /tineri din școlile brașovene)
2. Vizită a copiilor/tinerilor la sediul Asociației SCUT pentru a cunoaște persoanele beneficiare diagnosticate cu schizofrenie.
Pentru atingerea Obiectivului 2 se vor desfășura următoarele activități principale:
3. Achiziționarea de materiale necesare desfășurării acestui obiectiv (materiale pentru terapie și pentru igienizare locuințe)
4. Desfășurarea a 4 sesiuni de terapie pentru 12 persoane cu boli cronice de sănătate mintală.
Buget
- Pentru echipa de proiect compusă din Coordonator proiect (cu atribuții și de asistent social) și psiholog/psihoterapeut cu un salariu part time de 4 ore timp de 2 luni de câte 2500 lei/lună fiecare.
- Pentru serviciile de specialitate (workshopuri) respectiv consilierul de dezvoltare personală care are și formare de formator - 3 workshopuri - 9000 lei
- Pentru materialele necesare desfășurării activităților - 500 lei
Web
http://scutbv.ro/ro/acasa
https://www.facebook.com/scutbv
Ascunde detaliile